Sokrates-väittelykilpailu

Sokrates-väittelykilpailu on Suomen suurin lukiolaisten väittelykilpailu. Nuorten filosofiatapahtuman yhteydessä järjestettävä kisa toivottaa tervetulleeksi opiskelijat kaikista Suomen lukioista väittelemään! Kaksipäiväisen kisan järjestävät Filosofian ja Elämänkatsomustiedon opettajat Feto ry sekä Dilemma ry eli Helsingin yliopiston filosofian opiskelijat.

Väittelyt alkavat perjantaina 11.1. klo 14 ja jatkuvat halki koko tapahtuman huipentuen finaaliin Siltasaari-salissa lauantai-iltana 12.1.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoita joukkueesi mukaan laittamalla ottamalla yhteyttä osoitteeseen sokrates@nufit.fi. Lukio voi ilmoittaa kisaan kaksi joukkuetta, mutta toisen joukkueen osallistuminen varmistetaan vasta ilmoittautumisajan päätyttyä, mikäli tilaa vielä riittää. Ilmoittautumisaika päättyy 4.1.2019.

Tervetuloa kisaan!

KILPAILUN KULKU JA SÄÄNNÖT:

Väittelyjoukkueet kisaavat ensin arvotuissa alkulohkoissa perjantaina sekä lauantaiaamupäivällä. Jatkoon päässeiden kilpailu etenee semifinaalien kautta lauantai-illan finaaliin.

Väittelyjoukkueisiin kuuluu neljä väittelijää, joiden lisäksi mukana saa olla yksi sparraaja ja yksi varajäsen. Yhteensä joukkueeseen voi siis kuulua enintään kuusi jäsentä, joista neljä kerrallaan osallistuu väittelyyn. Kuhunkin väittelyyn osallistuvat jäsenet on ilmoitettava ennen aiheen arvontaa.

Väittelyn aihe arvotaan niin, että kustakin aiheesta voidaan väitellä vain kerran. Niin ikään arpa ratkaisee, kumpi joukkueista puolustaa ja kumpi vastustaa aiheeksi osunutta väitettä. Joukkueilla on 10 minuuttia valmistautumisaikaa ennen väittelyn alkua. Neljän väittelijän lisäksi yksi sparraaja saa osallistua kisan aikana joukkueensa strategian suunnitteluun. Opettaja ei saa neuvoa joukkuetta enää aiheen arvonnan jälkeen.

Joukkueet asettuvat istumaan järjestykseen siten, että aloituspuheenvuoron pitäjä on rivin päässä. Väittely alkaa puolustavan joukkueen puheenvuorolla ja jatkuu seuraavasti:

 1. Puolustavan joukkueen avauspuheenvuoro, jossa esitetään joukkueen kanta ja pääargumentit mahdollisimman ytimekkäästi. Aikaa 1 minuutti.
 2. Vastustavan joukkueen avauspuheenvuoro, jossa esitetään väitettä vastustavat pääargumentit ja voidaan tarvittaessa jo arvostella puolustavan joukkueen näkemyksiä. Aikaa 1 minuutti.
 3. Salamasota eli kommenttipuheenvuorot, joissa puheenvuoro siirtyy suoraan seuraavalle rivissä istuvalle vastakkaisen joukkueen jäsenelle. Kommenttipuheenvuoroissa aikaa on 30 sekuntia ja tarkoitus on argumentoida nopeasti tarttuen suoraan avauspuheenvuoroon tai edellisen puhujan esittämiin väitteisiin.

Kun jokainen joukkueen jäsen on pitänyt puheenvuoronsa, pidetään 2 minuutin mittainen tuumaustauko. Sen jälkeen siirrytään 12 minuuttia kestävään vapaaseen väittelyyn. Jos keskustelu sujuu hyvin, se voi edetä omalla painollaan ilman puheenjohtajan puuttumista. Ajan täytyttyä väittely päättyy kesken olevaan puheenvuoroon ja tuomaristo päättää voittajan.

ARVIOINTIKRITEERIT JA TUOMARISTO

Jokaisella väittelyllä on kolmihenkinen tuomaristo. Kisassa arvioidaan argumentoinnin johdonmukaisuutta ja osuvuutta sekä joukkueiden kykyä reagoida vastustajien esittämiin argumentteihin. Arvioon vaikuttaa myös se, kuinka moni joukkueen jäsenistä osallistuu aktiivisesti väittelyyn.

Eduksi väittelyissä on

 • Aiheen kannalta keskeisten käsitteiden ja teorioiden asianmukainen käyttö.
 • Aiheen mahdollisimman monipuolinen käsittely
 • Vastustajan argumenttien onnistunut kumoaminen
 • Selkeä ilmaisu

Haitaksi puolestaan on

 • Tarpeeton nimillä päteminen, epäoleellisten teorioiden esittely
 • Kritiikitön auktoriteettiin vetoaminen ja muut argumentaatiovirheet
 • Vastapuolen argumenttien huomiotta jättäminen esim. puhumalla asian vierestä
 • Asiattomuudet, toisten päälle puhuminen ja piittaamattomuus puheenjohtajan jakamista puheenvuoroista

Jokaisen väittelyn päätteeksi tuomarit ilmoittavat väittelyn voittajan. Väittely ei voi päättyä tasan. Jokainen tuomari täyttää myös tarkemman pisteytyslomakkeen, joihin merkityt pisteet ratkaisevat jatkoon pääsijän tilanteissa, joissa pisteet ovat alkulohkon jälkeen tasan.

LISÄTIETOJA:

Tapio Turpeinen, Feto ry

Sokrates-kisa 2019, 050 431 9717

t.tapio.turpeinen(at)gmail.com

sokrates(at)nufit.fi