Tekemisen meiningillä, rakkaudesta filosofiaan

Nuorten filosofiatapahtuman, tuttavallisemmin Nufit, takana on joukko innokkaita vapaaehtoisia nuoria, jotka paitsi suunnittelevat ohjelman, myös huolehtivat tapahtuman toteuttamisesta käytännössä. Vastuu tapahtuman järjestämisestä on Helsingin nuoret ajattelijat ry:n eli Hennan hallituksella, joka sekin koostuu vapaaehtoisista. Mikä on saanut nuoret tarttumaan Nufitin järjestämiseen tai Hennan hallituspestiin?

Moni mukaan lähtenyt on löytänyt tiensä Nufit-työryhmään juuri itse tapahtumasta innostuneena. Miten tuhat vuosittaista kävijää kokoava tapahtuma oikein toteutetaan vapaaehtoisten voimin? Seuraavan vuoden Nufit-tapahtumaa aletaan suunnitella jo keväällä, jolloin nuoret pääsevät rakentamaan tulevaa tapahtumaa ikään kuin puhtaalta pöydältä.

“Tapahtumaan osallistumisesta on ollut hyviä muistoja, niin halusin itsekin lähteä mukaan tekemään sitä,” kertoo Nufit-työryhmän jäsen Emil. Myös Roosa lähti työryhmään mukaan tapahtumasta innostuneena: “Halusin nähdä, miten tällainen suuri tapahtuma syntyy.”

Kokemuksen lisäksi Nufitin järjestämisessä kiehtoo myös sen suoma mahdollisuus jakaa oma kiinnostus filosofiseen ajatteluun ja keskusteluun muiden nuorten kanssa. Roosalle rakkaus filosofiaan olikin ollut ensimmäinen syy osallistua tapahtumaan yleisönä. Sisäinen palo abstraktiin ja filosofiseen ajatteluun innosti myös Erikin mukaan työryhmään: “Filosofian lukutaito on tärkeää, ja Nufit on tapa jakaa filosofian ilosanomaa muille nuorille.”

Vapaaehtoistoiminnassa ja tapahtuman järjestämisessä pääsee harjoittelemaan myös työelämässä tarpeellisia taitoja, kuten yhteistyötaitoja, kokonaisuuksien hallintaa ja viestinnällisiä taitoja sekä kehittämään ratkaisu- ja paineensietokykyä. Toimiminen luottamustehtävissä Hennan hallituksessa taas osoittaa vastuunkantoa ja kiinnostusta yhteisiin asioihin.

Työryhmään aktiivisesti osallistunut Hennan hallituksen jäsen Vasko arvostaa uniikkia kokemusta: “Nufitissa ja Hennassa yhdistyvät kaksi mielenkiinnon kohdetta, eli filosofia ja yhdistystoiminta.” Emilille puolestaan haastaja- ja talkoolaisrekrytoinnin koordinointi oli ylitettävä haaste: “Ensikertalaisena vapaaehtoiskoordinaattorina on tullut tehtyä paljon virheitä ja mieleen tuli parannettavaa jatkoa varten, mutta tapahtuman aikaan saaminen on todella palkitsevaa. Luonnollisesti suurin kiitos kaikille talkoolaisille ja haastajille!”

Koska tapahtuma järjestetään vapaaehtoisten voimin, on jokainen tekijä tärkeä tapahtuman onnistumisen kannalta. Samaan aikaan jokainen voi osallistua juuri sen verran kuin oma aika ja jaksaminen antavat myöten, mikä on koettu keskeiseksi periaatteeksi myös työryhmässä.

Ensimmäinen konkreettinen mahdollisuus tutustua ja osallistua Nufitin ja Hennan toimintaan on jo sunnuntaina 13.1. pidettävä Hennan vuosikokous, jossa on myös mahdollista lähteä mukaan uuteen hallitukseen. Jos Nufitin järjestäminen tai Hennan hallituspesti kiinnostaa, tule juttelemaan työryhmäläisille Nufitissa tai laita sähköpostia henna.hallitus@nufit.fi! Hallitukseen voit hakea suoraan täyttämällä tämän lomakkeen.

Jokainen Nufit onkin tekijäjoukkonsa näköinen. Tule mukaan tekemään vuoden 2020 Nufitista täydellinen!